St. Hallvard-guttene

 

Tur til Roma 2017

St. Hallvard-guttene i Peterskirken. Biskop Sciacca: ”Fantastisk musikk” - 21. februar San Carlo ai Catinari ”- Et av de beste guttekorene jeg har hørt.” - 20. februar Rørende opptreden i katakombene i Roma - Mandag 20. februar Santo Spirito in Sassia ”Flott musikalsk opptreden.” - Søndag 19. februar San Crisogono – Applaus fra menigheten - Lørdag 18. februar Vi er fremme i Roma - Endelig! - Fredag 17. februar
 

St. Hallvard-guttene i Peterskirken. Biskop Sciacca: ”Fantastisk musikk” – 21. februar

St. Hallvard-guttene fra Oslo sang i dag ved messen i Peterskirken i Roma, verdens største og mest berømte kirke. Vatikanets musikalske ansvarlige har gitt koret en stående invitasjon til å opptre i Peterskirken når guttekoret fra Oslo besøker Roma, slik de gjør hvert år. Koret sang blant annet Ave Regina, laget i 1575 av renessansekomponisten Orlando di Lasso, og fikk applaus fra tilhørerne, noe som er helt uvanlig i Peterskirken.

Under inngangen sang St Hallvard-guttene Alta trinita. Deretter:
Kyrie – Messe 5
Ubi Caritas av Ola Gjeilo under offertoriet
Sanctus – Messe 5
Agnus Dei – Messe 5
Ave Verum av Mozart under kommunionen
Og til slutt Ave Regina til utgang.

Koret fungerte som liturgisk kor under messen sammen med 5 sangere fra Vatikankoret, noe som også er uvanlig. Å få være liturgisk kor i Peterskirken krever en helt spesiell kompetanse.

 

Korets stemmepedagog, Daniel Norum, var fornøyd med innsatsen i Peterskirken. Å synge i Peterskirken er stort, og å ha så viktige opptredener å jobbe mot gir motivasjon til guttene gjennom hele året, sier Daniel.

”- Også de aller yngste gikk til oppgaven i dag med et stort alvor, og det gikk bra. Samtidig så merker jeg ting vi må ta tak i. Når vi har så mange live-opptredener som under denne uken i Roma, så hører man som pedagog veldig klart hvor vi må sette inn støtet for å bli bedre når vi kommer hjem. I store katedraler som her i Roma er kirkerommet så stort at det spiser teksten”, forklarer Daniel. ”- Intonasjon og god diksjon blir særlig viktig, og samtidig synliggjøres betydningen av at koristene er flinke til å lytte til hverandre under framføringen for å skape en homogen klang. Men guttene skal ha honnør for god frasering og en vakker og fri klang. Det skal ligge musikk i hver eneste frase, og det synes jeg de var flinke til å få til i dag. Etter en uke i Roma så merker jeg at koristene tar mer initiativ, og det er mer musikk i linjene. Koret har for tiden mange gode stemmer med stort potensiale som jeg gleder meg til å jobbe videre med”, avslutter Daniel Norum.

En av Vatikanets mektigste ledere, biskop Giuseppe Sciacca, tok etter messen kontakt med korets dirigent Hans Martin Molvik ute på Petersplassen. Biskopen roste den norske dirigenten, og fortalte at han tilfeldigvis hadde vært i Peterskirken for å be, ”-og da hørte jeg denne fantastiske musikken som traff meg veldig og hjalp meg å samle tankene.” Biskopen beskrev sangen til St. Hallvard-guttene som emosjonelt og åndelig engasjerende.

Skrevet av: Henrik Hovland
Publisert: 21.02.2017

 

San Carlo ai Catinari ”- Et av de beste guttekorene jeg har hørt.” – 20. februar

”- Et av de beste guttekorene jeg har hørt.”
Pater Rodrigo i kirken San Carlo ai Catinari

Mandag kveld holdt St. Hallvard-guttene konsert i et teater tilknyttet kirken San Carlo ai Catinari. Selve kirken er stengt etter å ha fått skader under jordskjelvet som rammet Roma og de sentrale deler av Italia i november 2016.

Teaterrommet var lite, og som en del av konserten stilte koret seg opp på rekker på tre sider av publikum. ”- Å være så tett på publikum kan oppleves som litt skummelt av koristene, forteller Bernd Klare, St. Hallvard-guttenes manager. ”- Men det gir en ekstra nerve, og et ønske om å prestere best mulig. Og jeg synes det gikk veldig bra. Dette er noe vi er gode på.”

Pater Rodrigo som var vert for St. Hallvard-guttene var i hvert fall veldig fornøyd. Den chilenske presten med syv års opphold i Roma beskrev guttekoret fra Norge som ”veldig gode”, og et av de beste guttekorene han hadde hørt. Umiddelbart etter konserten inviterte han St. Hallvard-guttene tilbake til kirken om et år, og fortalte at han vil bruke besøket fra Norge som en brekkstang for å forsøke å påvirke italienske myndigheter til å gi arbeidet med restaurering av kirken høyere prioritet.

Skrevet av: Henrik Hovland
Publisert: 20.02.2017

 

Rørende opptreden i katakombene i Roma – Mandag 20. februar

Mandag sang St. Hallvard-guttene i Domitilla-katakombene 12 meter under bakken i Roma. I en av kryptene fremførte koret Requiem, en gregoriansk hymne fra 600-tallet.

”- Når man får muligheten til å synge i et gravkammer som katakombene, hvor et så stort antall mennesker er stedt til hvile, så er det kun et sangvalg som gir mening, sier korets dirigent Hans Martin Molvik. Requiem aeternam dona eis, Domine. Et lux perpetua luceat eis. Teksten oversatt til norsk betyr: Gi dem, Herre, hvile i all evighet og la lyset som varer evig skinne for dem.

”- Når melodien sveller opp rundt gravene gir det en enorm ydmyk og rørende følelse hvor vi føler oss som en del av noe stort og meningsfylt”, avslutter Hans Martin. ”- Rett og slett fantastisk!”

Domitilla-katakombene er 18 kilometer lange, og ble gravet ut i fire etasjer mellom 300 og 500 år etter Kristus. De ikke-kristne romerne pleide å kremere sine døde, men de kristne som begravet likene til sine døde trengte mer areal til gravplasser. Tomteprisene var høye, og den enkleste og billigste løsningen ble å grave seg nedover i berggrunnen som besto av hardt sammenpresset vulkansk aske, og var lett å grave i.

Domitilla-katakombene har en berømt kirke, gravd ut under bakken i det fjerde århundre. Kirken, kalt Chiesa di SS Nereus e Achillius, har navn etter to romerske soldater og tidlige kristne som led martyrdøden under Keiser Diocletian (304-306). I kirken fremførte St. Hallvard-guttene Ubi Caritas  av den norske komponisten Ola Gjeilo. Grunnmelodien er gregoriansk og har sin opprinnelse fra middelalderen, og teksten lyder ”Hvor barmhjertighet og kjærlighet er, der er Gud.”

I morgen, tirsdag 21.februar, klokken 17:15 skal St. Hallvard-guttene opptre som liturgisk kor på messen i Peterskirken i Roma der Vatikanet har gitt koret fra Oslo en stående invitasjon til å synge.

Skrevet av: Henrik Hovland
Publisert: 20.02.2017

 

 

Santo Spirito in Sassia ”Flott musikalsk opptreden.” – Søndag 19. februar

St. Hallvard-guttenes dirigent, Hans Martin Molvik, var fornøyd med korets innsats som liturgisk kor ved messen i kirken Santo Spirito in Sassia i Roma søndag kveld.

– Ikke alt var like bra, er dommen fra Hans Martin, men Alta Trinita var fantastisk, deilig og musikalsk.”

Alta Trinita Beata er en hymne til den hellige treenighet fra det fjortende århundre som St. Hallvard-guttene har hatt som en del av sitt repertoar i en årrekke.

Hans Martin forteller at presten insisterte på å høre noe fra Norge under nattverden, og valget falt på St. Hallvard-hymnen som koret har et sterkt forhold til. 
Artikkelen fortsetter under videoen.

– Selv om vi ikke har øvd på den siden i fjor så var det merkbart at den ble sunget fra hjertet. Jeg ble stolt. Det vi skal jobbe videre med er å beholde suget i sangene, avslutter Hans Martin.

Santo Spirito in Sassia (Den hellige ånds kirke i det saksiske distriktet) er en kirke fra det tolvte århundre i gaten Borgo Santo Spirito et par hundre meter fra Petersplassen . Gaten er oppkalt etter kirken, og går østover fra Petersplassen. Kirken står på et område som i middelalderen tilhørte Schola Saxonum, en veldedig institusjon som skulle hjelpe vest-saksiske pilegrimer. St. Hallvard-guttene var invitert til å synge i kirken av Monsignor Jozef Bart, en polsk prest som er en sentral mann i Vatikanet og som også forrettet messen.

Kirken var fullsatt, og da Monsignor Bart avsluttet messen ved å si ”Messen er over, gå i fred”, så reiste halve menigheten seg fra benkeradene og gikk framover mot alteret for slik å høre St. Hallvard-guttene bedre i det de avsluttet med Ave Regina.

Skrevet av: Henrik Hovland
Publisert: 19.02.2017

 

San Crisogono – Applaus fra menigheten – Lørdag 18. februar

 

Lørdag kveld sang St. Hallvard-guttene i San Crisogono, en av Romas (og verdens) eldste kirker. Koret fikk flere ganger applaus fra menigheten, og presten, Pater Erik, og kirketjenerne var strålende fornøyd. Besøket fra Norge fikk ros fra tilhørere som er vant til å høre kor fra hele verden. St. Hallvard-guttenes dirigent Hans Martin Molvik er derimot mer mellomfornøyd.

”- Det var ikke dårlig, men heller ikke veldig bra, var dommen etterpå. Jeg vil si bestått.”

Hans Martin er rask med å legge til at koret ble bedre mot slutten av messen, og sang Ave Regina med mer musikalitet og presisjon enn det har gjort tidligere. Det lover bra for resten av besøket i Roma.

Ave Regina (Hill deg himmeldronning) er en gregoriansk hymne til Maria fra det fjerde århundre, omtrent der middelalderen begynner. Den versjonen St. Hallvard-guttene synger er en komposisjon over teksten av Orlando di Lasso fra midt på 1500-tallet (Renessansen). Det regnes som et meget krevende stykke å synge. Tidligere domorganist i St. Olav kirke og kantor i Grønland kirke, Olav Rune Bastrup, er med på turen til Roma som organist. Han forteller at han frarådet dirigent Hans Martin Molvik å inkludere Ave Regina i St. Hallvard-guttens repertoar fordi han mente det ville være for musikalsk krevende for guttene, men som han sa etter messen i San Crisogono: De klarte det!

Kirken San Crisogono ligger i den historiske bydelen Trastevere og har navn etter martyren Sankt Crisogonus. Kirken er en av tituli, det vil si en av de første menighetskirkene i Roma, og ble antagelig bygget i det fjerde århundre under pave Sylvester den første (314-335). Kirken er flere ganger siden ned gjennom århundrene ombygget og påbygget, og er i dag knyttet til munkeordenen Trinitarianerne som har et kloster i nærheten og er ansvarlige for driften av kirken. Trinitarianerne er en munke- og nonneorden som ble stiftet under korsfarertiden for å bistå kristne fanger i Spania og Sør-Frankrike. De arbeidet som diplomater og forhandlet fram utvekslinger og frigivelser av fanger.

Skrevet av: Henrik Hovland
Publisert: 18.02.2017

 
 

Vi er fremme i Roma – Endelig! – Fredag 17. februar

Nå er vi er trygt fremme i Roma, og første korøvelse er gjennomført. Forsinkelser på Gardermoen førte til en noe forsinket ankomst på Roma flyplass, og gjorde at de færreste var i seng før tolv i natt, men ingen sure miner av den grunn. Nå er gutta på gruppevis sightseeing rundt i byen.

I kveld kommer det en oppdatering fra første hele dag i Roma. Følg med!

Skrevet av: Henrik Hovland
Publisert: 17.02.2017