St. Hallvard-guttene

 

San Carlo al Corso: ”Praktfullt” – Mandag 19. februar

En engasjert sogneprest i kirken San Carlo al Corso var svært tydelig da han skulle vurdere St. Hallvard-guttenes innsats under messen han forrettet mandag 19. februar.

– Det var ”stupendo”, aldeles praktfullt.

Sognepresten, Don Gianni Vago, fortalte at han selv hadde sunget i mange kor, ”men aldri på så høyt nivå som dette. St. Hallvard-guttene er det beste guttekoret jeg noensinne har møtt”.

San Carlo al Corso er en katolsk kirke som ligger i Via del Corso, en av Romas hovedgater. Kirken er viet de to helgenene Carlo Borromero (1538-1584) og biskop Ambrosius av Milano (338-397). Den første er en av de viktigste helgener fra motreformasjonstiden, kjent for sitt reformarbeid, sine bestrebelser på å stoppe spredningen av protestantismen i Sveits og sin innsats under den store pesten i 1576-1577. Den andre, Ambrosius, er en av de fire første kirkelærerne. Han var også en pioner når det gjaldt å bruke sanger og hymner, og den første som brukte ordet ”messe” om nattverdsfeiringen.

Men kirken San Carlo al Corso er for nordmenn mest kjent som kirken i Roma som inneholder Olavsalteret, viet St. Olav som døde under slaget på Stiklestad i 1030, og som året etter ble erklært som helgen av biskop Grimkjell. Det lille kapellet har et stort bilde som viser St. Olav etter at han har beseiret en drage, det vil si hedendommen. Det ble innviet i 1893, på dagen 50 år etter den første lovlige katolske messe i Norge siden reformasjonen. Olavsalteret gjør at San Carlo al Corso er en kirke i Roma mange nordmenn har et forhold til og besøker når de er i byen.

San Carlo ai Catinari: ”Slankere og sunnere” - Tirsdag 20. februar
 
 

San Carlo ai Catinari: ”Slankere og sunnere” – Tirsdag 20. februar

Tirsdag 20. februar holdt St. Hallvard-guttene en konsert i kirken San Carlo ai Catinari. Kirken ble bygget i 1637 av milanesere i Roma. Den fikk navn både etter deres hjemlige helgen Carlo Borromero, og etter pottemakerne som den gangen holdt til i området der kirken ligger. Kirken har den tredje største kirkekuppelen i Roma, og har siden 2007 vært sete for den argentinske kardinalen Leonardo Sandri, en av den katolske kirkes mest erfarne diplomater. Siden kirken ble bygget er det Barnabiter-ordenen som har stått for prestetjenesten. Klosteret deres ligger like inntil kirken. Under det store jordskjelvet som rammet Italia for et par år siden oppsto sprekker i vegger og tak i kirkerommet som gjør at det ikke lenger er tillatt å bruke denne delen av bygningen. Den ansvarlige presten, barnabiteren Padre Rodrigo Nilo fra Chile, fortalte litt frustrert at de hadde finansieringen klar, 5 millioner euro, men at ordenen fortsatt ventet på de nødvendige tillatelser fra italienske myndigheter før de kunne sette i gang med restaureringen. Derfor sang ikke St. Hallvard-guttene under en messe, men holdt isteden en konsert i en av de store korridorene som forbinder kirken med klosteret. Etterpå roste Padre Rodrigo koristene for flott utført sang. Han husket godt fjorårets konsert, og mente St. Hallvard-guttene hadde hatt stor musikalsk fremgang.

Korets stemmepedagog Daniel Norum er enig i at St. Hallvard-guttene er merkbart bedre i år sammenlignet med da de opptrådte i Roma i fjor.

– Koret er mer homogent, mer samla. Vi synger slankere og sunnere, og er mer stabile teknisk. Koret har et større musikalsk overskudd. Alle har jobbet sammen mot et felles mål, og veldig mange av sangerne har vært opptatt av å bli bedre og har vært motiverte for å jobbe målrettet. Det er mye av forklaringen på det vi har oppnådd sammen.