Lørdag kveld sang St. Hallvard-guttene i San Crisogono, en av Romas (og verdens) eldste kirker. Koret fikk flere ganger applaus fra menigheten, og presten, Pater Erik, og kirketjenerne var strålende fornøyd. Besøket fra Norge fikk ros fra tilhørere som er vant til å høre kor fra hele verden. St. Hallvard-guttenes dirigent Hans Martin Molvik er derimot mer mellomfornøyd.

”- Det var ikke dårlig, men heller ikke veldig bra, var dommen etterpå. Jeg vil si bestått.”

Hans Martin er rask med å legge til at koret ble bedre mot slutten av messen, og sang Ave Regina med mer musikalitet og presisjon enn det har gjort tidligere. Det lover bra for resten av besøket i Roma.

Ave Regina (Hill deg himmeldronning) er en gregoriansk hymne til Maria fra det fjerde århundre, omtrent der middelalderen begynner. Den versjonen St. Hallvard-guttene synger er en komposisjon over teksten av Orlando di Lasso fra midt på 1500-tallet (Renessansen). Det regnes som et meget krevende stykke å synge. Tidligere domorganist i St. Olav kirke og kantor i Grønland kirke, Olav Rune Bastrup, er med på turen til Roma som organist. Han forteller at han frarådet dirigent Hans Martin Molvik å inkludere Ave Regina i St. Hallvard-guttens repertoar fordi han mente det ville være for musikalsk krevende for guttene, men som han sa etter messen i San Crisogono: De klarte det!

Kirken San Crisogono ligger i den historiske bydelen Trastevere og har navn etter martyren Sankt Crisogonus. Kirken er en av tituli, det vil si en av de første menighetskirkene i Roma, og ble antagelig bygget i det fjerde århundre under pave Sylvester den første (314-335). Kirken er flere ganger siden ned gjennom århundrene ombygget og påbygget, og er i dag knyttet til munkeordenen Trinitarianerne som har et kloster i nærheten og er ansvarlige for driften av kirken. Trinitarianerne er en munke- og nonneorden som ble stiftet under korsfarertiden for å bistå kristne fanger i Spania og Sør-Frankrike. De arbeidet som diplomater og forhandlet fram utvekslinger og frigivelser av fanger.

Skrevet av: Henrik Hovland

Adresse

St. Hallvard-guttene
c/o Bernd Klare
Alexander Langes vei 10
1384 Asker

Kontakt oss

DAGLIG LEDER
Bernd Klare
(+47) 452 11 251
bernd@klare.no

Se flere

Copyright © St. Hallvard-guttene 2019